Virka din egen kofta eller tröja

Det är hetare än någonsin att sticka eller virka sin egen tröja eller kofta. Det är dags att damma av virknålen, ett verktyg som passar såväl nybörjaren som den erfarna virkaren. I alla tider har vi människor haft behovet att uttrycka och identifiera oss med de kläder vi bär. I dag är det enklare än någonsin att skapa sin egen tröja eller kofta, då de flesta av oss har baskunskaper från skolans syslöjdslektioner. Det finns en uppsjö av garner och mönster att välja och vraka bland. Sätt igång redan idag med ditt nya avkopplande hemmaprojekt. Här får du några tips om hur du ska börja.

Börja virka

Det enklaste sättet att börja virka på är helt enkelt att bara börja. Testa först enklare projekt innan du ger dig i kast med en tröja, såsom att virka mormorsrutor. Virkning är mycket enklare än till exempel stickning. Du riskerar inte att repa ditt mönster och tappar inte bort öglor. Och du behöver definitivt inte jonglera med flera stickor samtidigt. Endast en virknål och tillräckligt med garn behövs för din tröja eller kofta. Virkning handlar om att följa ett mönster som upprepas rad för rad. Mönster finns gratis på nätet och kan också köpas. För nybörjaren finns det virkskolor på YouTube som lär dig allt om konsten att virka.

Välja mönster och garn

Garner för ditt virkprojekt kan hittas här, där du även kan hitta virknål och mönster som passar alla plånböcker, smaker och trender. Eftersom du själv väljer garn och färg blir den ena tröjan eller koftan inte den andra lik. Följ virkmönstrets rekommendationer, men om du hittar annat favoritgarn i samma trådtjocklek finns det inget som hindrar dig från att experimentera. Tjockare garntrådar behöver grövre virknålar och ju tunnare tråden är desto smalare behöver virknålen vara. Det finns flera garner att välja bland. Det finns garn i bomull, ull och lin med olika procenthalter syntet. På bland annat Naturskyddsföreningens sida kan du läsa om olika material i våra kläder.