Kläder för de längre

6250279-clothing

Många former av mode både för män och kvinnor faller tyvärr in i en ganska snäv passform. Män och kvinnor under genomsnitts längd kanske inte kan ha allt som det nya modet har att erbjuda, men de har ofta ändå ett större utbud än de som är över genomsnitts längden.

Vilken storlek man än är bör man till att börja med ha koll på de storlekar som finns och vilka mått de normalt sett passar. På Storlekar.se kan man snabbt få reda på vilka bystmått/bröstvidd, midjemått och höftmått som passar in i vilka storlekar. Man kan även jämföra svenska storlekar med storlekar från länder som England, USA, Italien, Frankrike och Spanien.

De flesta klädbutiker har visserligen extra large storlekar för både män och kvinnor, problemet med dem är att de ofta är för bred för de som är lång men smal. Trots detta har män ändå lite lättare att hitta kläder för de längre, men för kvinnor är utbuden något sämre då det kan vara svårt att hitta bra storlekar för alla typer av plagg man skulle vilja ha tillgängliga i garderoben.

Under vintern 2013/2014 hade radioprogrammet Tendens på Sveriges Radio ett program i tre delar där de intervjuade långa och stora kvinnor. Dessa intervjuer ligger uppe på SRs hemsida för de som är intresserade av att höra dem.

Långa kvinnor har även problem med skor, till att börja med säger det ju sig själv att längre kvinnor har större fötter, det är inget att bli överraskad över, men med större fötter kommer ytterligare två problem. Det första är att utbudet är sämre, de större skostorlekarna är mycket mer mansdominerade och det andra problemet är att många långa kvinnor ogillar att ha skor med klack eftersom de ser ut att vara ännu längre.

Som tur är har det blivit lättare att hitta både kläder och skor för längre kvinnor med hjälp av internet, att bara googla “kläder för långa kvinnor” ger ett flertal alternativ.