Vad är mode?

shutterstock_137557844
När blev kläder mer än något som vi tog på oss för att skydda oss mot värme eller kyla? Varför verkar kvinnor så många gånger ha haft kläder som är opraktiska? Fick människor klä sig som de ville även förr i tiden?

Modet kan sägas ha uppstått när vi först upptäckte att kläderna hade betydelse för hur vi blev bedömda och bemötta som människor. Den som studerade dem som hade inflytande och anpassade sin klädsel efter deras, kunde få fördelar både socialt och yrkesmässigt.

Vanligen har modet inriktats på att förstärka eller förminska proportionerna på olika kroppsdelar: på medeltiden var det på modet att ha en putande mage, i mitten på 1800-talet var det en trådsmal midja och på 1920-talet började kvinnor att visa benen.

Har vi alltid kunnat ha på oss de kläder vi vill? Nej, det är inte förrän i slutet av 1900-talet som många av oss i västvärlden kan sägas ha frihet att välja klädsel. Ändå finns moraliska konventioner, till exempel emot alltför mycket naken hud, så full frihet är i princip en utopi.

Bakgrunden till modet är till stora delar detsamma, men idag är det något som angår oss alla. Nu är mode både ett sätt att göra dig attraktiv, bli accepterad inom en viss grupp, signalera status och för att det helt enkelt får dig att må bra.